Nieuws

Audi R8 LMS ultra

Door Spillies op 21 november 2011 1:10

Audi presenteert de nieuwe Audi R8 LMS ultra voor raceseizoen 2012

In het komende raceseizoen komt de Audi R8 LMS ultra in actie als opvolger van de succesvolle GT3-raceauto R8 LMS. Met het laatstgenoemde model wonnen Audi-klantenteams in de afgelopen drie seizoenen niet minder dan 115 races en twaalf nationale en internationale kampioenstitels. De Audi R8 LMS ultra is in vergelijking met zijn succesvolle voorganger op tal van punten verbeterd en doorontwikkeld. Hierbij is ruimschoots rekening gehouden met de wensen en suggesties van de teams die in de afgelopen jaren al met de R8 LMS raceten.

Het klantensportprogramma met de Audi R8 is sinds dit seizoen in handen van quattro GmbH, een volledige dochter van Audi AG. Het doel bij de doorontwikkeling van de GT3-auto was om ook in de toekomst klanten wereldwijd een competitieve en aantrekkelijke wedstrijdauto te kunnen aanbieden. Daarbij kozen Romolo Liebchen, hoofd van de afdeling klantensport van quattro GmbH, en zijn ontwikkelingsteam ondermeer voor deuren van CFK, met koolstofvezel versterkt kunststof. Samen met sterk absorberend schuim in de kreukelzones van de auto helpt dit niet alleen het gewicht te verminderen, maar draagt dit ook bij tot een betere passieve veiligheid. Een ander belangrijk veiligheidselement is de nieuwe door Audi ontwikkelde PS1-veiligheidsstoel die in de raceauto standaard wordt geleverd. Deze stoel biedt onder extreme omstandigheden aanzienlijk meer bescherming dan reglementair is voorgeschreven.

Ten behoeve van lange-afstandsraces is de versnellingsbak verder verbeterd. In het afgelopen seizoen was de Audi R8 LMS al zeer succesvol in dergelijke races, met overwinningen bij de 12 Uur van Bathurst in Australië, de 24-uursraces van Spa en Zolder en een klassezege bij de 24-uursrace op de Nürburgring. De prestaties van de V10-motor worden verbeterd door een aangepast uitlaatsysteem met racekatalysatoren, waarmee de motor bij lagere toerentallen nog meer koppel levert. Afhankelijk van de reglementair voorgeschreven restrictor voor de luchtinlaat levert de 5,2-litermotor een maximum vermogen van 570 pk (419 kW).

Ook de koeling werd aangepast: de koelers voor de motor- en versnellingsbakolie werden vergroot en in de nieuwe R8 LMS ultra is in het midden een koeler voor de olie van de stuurbekrachtiging ingebouwd. Daarnaast zijn de luchtopeningen vergroot. Verder vonden er verbeteringen aan het onderstel en de aërodynamica plaats. Alle nieuwe wedstrijdauto’s die vanaf 2012 worden geleverd, zijn voorzien van deze aanpassingen. Voor bestaande auto’s wordt een ombouwkit geleverd.

De verkoopprijs van de Audi R8 LMS ultra bedraagt 329.900 euro exclusief BTW. De levering start in maart 2012.