Nieuws

Audi RS5 Cabriolet

Door Spillies op 06 september 2012 15:17

De vierzitter met elegante softtop brengt twee unieke sensaties samen: die van open rijden en de pure power van de 450pk sterke Audi V8

Op de autotentoonstelling van Parijs (29 september - 14 oktober) beleeft de Audi RS5 Cabriolet zijn wereldpremière. De vierzitter met elegante softtop brengt twee unieke sensaties samen: die van open rijden en de pure power van de Audi V8. Deze atmosferische krachtbron is met 450pk (331kW) goed voor sensationele prestaties zoals een spint van 0-100km/h in 4,9 seconden. De Audi RS5 Cabriolet heeft een elegante softtop. Deze is licht en perfect geïsoleerd. Na een druk op de knop duurt het openen slechts 15 seconden en het sluiten 17 seconden. Openen en sluiten kan desgewenst rijdend bij een (maximale snelheid van 50km/h). Met de kap open bedraagt de bagageruimte 320 liter, met gesloten kap 380 liter.

De atmosferische, direct ingespoten 4,2-liter V8 van de Audi RS5 Cabriolet levert een vermogen van 450pk (331kW) (bij 8.250 tpm) en een koppel van 430Nm (tussen 4000-6000tpm). Het specifieke vermogen bedraagt 4,27kg/pk. De motor is met de hand geassembleerd. De RS5 Cabriolet is standaard uitgevoerd met een zeventraps S tronic-transmissie met dubbele koppeling. Hij sprint in slechts 4,9s van 0-100km/h. De topsnelheid bedraagt 250km/h (optioneel: 280km/h). Het uitlaatgeluid is ook dankzij speciale ‘sound-kleppen’ diep en indrukwekkend. Door diverse efficiencyverhogende maatregelen (‘lange’ overbrengingsverhouding van de zevende versnelling, minimale interne weerstand, nevenaggregaten die ‘on demand’ werken etc.) komt het gemiddelde verbruik uit op 10,9l/100km.

De Audi RS5 Cabriolet beschikt over een sportonderstel en de nieuwste generatie quattro. Het geavanceerde vierwielaandrijvingsysteem is licht, compact en efficiënt. Onder normale omstandigheden gaat 60% van de aandrijfkracht naar de achterwielen en 40% naar voren. Bij verminderde grip kan maximaal 85% van de aandrijfkracht naar de achterwielen gaan of maximaal 70% naar de voorwielen. Launch Control, dat bijdraagt aan een supersnelle staande start, is standaard. De voordelen van Torque vectoring (eveneens standaard) komen vooral bij een dynamische rijstijl op bochtige routes naar voren. Dit systeem reguleert de aandrijfkracht op elk individueel wiel. Het resultaat: een neutraal weggedrag, ook bij hoge bochtsnelheden. Een sportdifferentieel is optioneel.

De elektromechanische stuurinrichting met snelheidsafhankelijke bekrachtiging werkt direct, precies én geeft optimale feedback. Dynamic Steering met variabele overbrenging van de stuurinrichting is beschikbaar als optie. Audi drive select is standaard. Hiermee is de respons van stuurinrichting, de transmissie en gaspedaal naar eigen voorkeur in te stellen. Er is keuze uit ‘comfort’, ‘auto’ en ‘dynamic’. Het optionele Dynamic Ride, met schokdempers die diagonaal met elkaar verbonden zijn, wordt ook door Audi drive select aangestuurd.

De Audi RS5 Cabriolet heeft standaard een ESC-stabiliteitsysteem met een sportmodus die een zeer dynamische rijstijl toestaat. Het systeem is ook volledig uitschakelbaar (bijvoorbeeld voor circuitgebruik). Achter de standaard 19-inch lichtmetalen wielen met 265/35-banden gaan krachtige schijfremmen schuil. De voorste schijven hebben een diameter van 365mm en zijn inwendig geventileerd en radiaal doorboord.

Zowel in het in- en exterieur komt de sportiviteit duidelijk tot uiting dankzij een groot aantal specifieke Audi RS-details. Daarbij is de standaarduitrusting zeer compleet. Zo is de Audi RS5 Cabriolet uitgerust met parkeerhulp plus, verwarmde voorstoelen, een windscherm, lichtpakket en een bestuurdersinformatiesysteem. Tot de opties behoren hoofdruimteverwarming, een volautomatische airconditioning met drie klimaatzones en adaptieve verlichting. Daarnaast is een groot aantal geavanceerde assistentiesystemen beschikbaar zoals de adaptieve cruise control, Audi side assist en Audi active lane assist.

De top op het gebied van multimedia wordt gevormd door MMI navigatie plus met harddisk, DVD-speler en 7-inch kleurenscherm. Dit kan worden aangevuld met de connectiviteitsmogelijkheden van Audi connect met geïntegreerde WLAN-hotspot.

De levering in België & Nederland start in het voorjaar van 2013. De exacte specificaties en de prijzen zijn nog niet bekend.