Nieuws

Audi's entree in de Formule E

Door Spillies op 12 oktober 2016 16:36

Drievoudig winnaar 24h Le Mans Allan McNish coördineert Formule E-project voor Audi Sport

Aanstaande zondag gaat een nieuw seizoen Formule E van start. De elektrische raceauto’s van het Team ABT Schaeffler Audi Sport zijn in de Chinese wereldstad Hong Kong getooid met de vier ringen van Audi.

In aanloop naar een volledige fabrieksinzet, en als voorbereiding op het seizoen 2017/2018, gebruikt Audi het Formule E-seizoen 2016/2017 om maximale kennis op te doen van ’s werelds allereerste raceklasse met volledig elektrische raceauto’s. Voormalig Formule 1-coureur en Le Mans-winnaar Allan McNish heeft in Neuburg voorlopig de leiding over en coördinatie rondom het Formule E-project van Audi Sport op zich genomen. Tijdens de seizoensopener in Hong Kong wordt hij vergezeld door Dieter Gass, adjunct hoofd van Audi Motorsport.

Voorbereiding in de simulator

De beide coureurs van het team – Daniel Abt en Lucas di Grassi – hebben zich het bijna drie kilometer lange circuit in de haven van Hong Kong in de simulator eigen gemaakt en gaven de engineers van het team waardevolle feedback over de setup van de auto en software.

Fanboost

Op fanboost.fiaformulae.com kunnen autosportliefhebbers Abt en Di Grassi gedurende de race helpen via de zogenaamde ‘FanBoost’. Door te stemmen krijgen drie coureurs tijdens de race tijdelijk extra vermogen tot hun beschikking, tot 200 kW (270 pk). Onder normale condities bedraagt het vermogen van de ABT Schaeffler FE02 170 kW (231 pk).

Electriciteit in de autosport 

“We zijn van plan om één van de leidende fabrikanten te worden in elektrisch rijden”, zegt Audi-bestuurslid voor technische ontwikkeling Stefan Knirsch. “In 2025 moet elke vierde Audi elektrisch zijn en het eerste model wordt een SUV die we in 2018 lanceren. Daarom is deelname aan een volledig elektrische raceklasse een logische stap.” Dat vindt ook Audi-autosportbaas Wolfgang Ullrich: “Audi gebruikt autosport consequent om nieuwe technologieën te testen en te ontwikkelen, om ze vervolgens in productiemodellen toe te passen. De Formule E, met races in het hart van grote steden, is het ideale podium hiervoor.”

Audi Sport verbindt zijn naam al sinds het eerste Formule E-seizoen 2014/2015 aan Team ABT Schaeffler en het team mag ook gebruikmaken van de faciliteiten van Audi Sport. Met ingang van het seizoen 2016/2017, dat startte op 9 oktober in Hongkong, wordt de samenwerking inniger. Ook zullen de vier ringen voortaan prominent op de auto’s van coureurs Daniel Abt en Lucas di Grassi staan. Op weg naar een volledig fabrieksteam in 2017/2018 zal Audi Sport de ontwikkelingen op de voet volgen in samenwerking met technologiepartner Schaeffler.