Nieuws

Audi wereldkampioen lange-afstandsracen

Door Spillies op 29 oktober 2012 17:13

Eerste rijderstitel FIA WEC voor Audi-coureurs Fässler, Lotterer en Treluyer

Al sinds augustus was Audi in het merkenklassement van het FIA wereldkampioenschap lange-afstandsracen (WEC) niet meer in te halen. Naast de constructeurstitel is nu ook het kampioenschap bij de rijders voor Audi. De derde plaats tijdens de seizoensfinale op het Grand Prix-circuit van Sjanghai was voor Audi-rijders Marcel Fässler, André Lotterer en Benoît Treluyer voldoende om de kampioenstitel veilig te stellen. Daarmee zorgden zij voor de bekroning van een succesvol debuutseizoen voor de Audi R18 e-tron quattro, de eerste raceauto van Audi met hybride-technologie.

Audi drukte niet alleen door het winnen van de beide titels een duidelijke stempel op het eerste seizoen van het nieuwe WK lange-afstandsracen. Vijf keer stond er ook een Audi op de eerste startplaats en Audi won in totaal vijf van de acht wedstrijden, waaronder de 24 Uur van Le Mans. Bij de Franse klassieker was het de elfde overwinning voor Audi en de eerste zege met een hybride-sportwagen. De tweede helft van het seizoen werd gekenmerkt door een intensief duel met Toyota, en de seizoensfinale in Sjanghai vormde daarop geen uitzondering. Tijdens de Chinese WK-ronde eindigden coureurs Fässler, Lotterer en Treluyer met de Audi R18 e-tron quattro met het startnummer 1 als derde, waarmee ze met een voorsprong van 13,5 punten de kampioenstitel veroverden. In totaal behaalde dit trio gedurende het seizoen drie overwinningen.

Ook de tweede plaats in het eindklassement was voor een Audi-team: de beide routiniers Tom Kristensen en Allan McNish eindigden in de race in Sjanghai als tweede en bezetten ook die positie in het kampioenschap. In totaal behaalden Kristensen en McNish dit jaar zeven podiumplaatsen, waaronder bij de start van het seizoen de overwinning bij de 12 Uur van Sebring. Kristensen en McNish waren ook de efficiëntste rijders in het veld: bij zeven van de acht wedstrijden wonnen ze de ‘Michelin Green X Challenge’, het klassement dat de beste combinatie uit snelheid en gunstig brandstofverbruik beloont.

Het winnen van de kampioenstitels met de R18 e-tron quattro vormt voor Audi een fraaie afsluiting van een zeer succesvol seizoen van lange-afstandsraces. Met de GT3-sportwagen Audi R8 LMS won Audi dit jaar de 12 Uur van Bathurst in Australië en de 24-uursraces op de Nürburgring en op de Belgische circuits van Spa-Francorchamps en Zolder.