Nieuws

Dubbelzege voor Audi in Sebring

Door Spillies op 19 maart 2012 16:16

Audi veroverde plaats 1 & 2 in de eerste FIA WK race voor lange-afstand, de 12h van Sebring

De laatste race met de Audi R18 TDI sportwagen leverde voor Audi een glansrijke overwinning op. Tijdens de 60e editie van de 12 Uur van Sebring, een van de klassieke lange-afstandsraces in de autosport, behaalden de Italiaan Dindo Capello, de Deen Tom Kristensen en de Schot Allan McNish de zege. In de wedstrijd op het vroegere militaire vliegveld in Florida, tevens de eerste race in het nieuwe wereldkampioenschap voor lange-afstandsraces van de mondiale autosportfederatie FIA, completeerden de beide Franse rijders Loïc Duval en Romain Dumas en de Duitser Timo Bernhard met hun tweede plaats de dubbelzege voor Audi. In totaal won Audi voor de tiende keer de race in Sebring.

Met niet minder dan 63 auto’s op de baan en maar liefst elf neutralisaties als gevolg van aanrijdingen of rijders die buiten het circuit belandden, verliep de 12-uursrace in Sebring uiterst turbulent. Voor de coureurs Capello, Kristensen en McNish in de Audi R18 TDI met startnummer 2 kwam de voornaamste concurrentie van hun teamgenoten Duval, Dumas en Bernhard, die in de zusterauto met nummer 3 reden. In de eerste tien uur van de race bleef het onderlinge verschil tussen de twee Audi’s grotendeels beperkt tot slechts enkele seconden. Pas in de slotfase viel de Audi van Duval, Dumas en Bernhard enigszins terug als gevolg van een aanrijding met een concurrent. Daarmee liep het trio vier ronden achterstand op, wat uiteindelijk tot aan de finish het verschil zou blijven.

Ook de Audi met startnummer 1, bestuurd door de Duitser André Lotterer, de Fransman Benoît Treluyer en de Zwitser Marcel Fässler, kwam op Sebring goed voor de dag. Lotterer was de snelste rijder in de kwalificatie en behaalde daarmee voor Audi de eerste pole-position in het nieuwe WK. Een probleem met de elektrische schakeling van de versnellingsbak aan het eind van de eerste helft van de race wierp dit team echter 17 ronden terug. Uiteindelijk werden Lotterer, Treluyer en Fässler, die vorig jaar met de Audi R18 TDI de 24 Uur van Le Mans wonnen, nog als vijfde in de prototype-divisie van het WK geklasseerd. De 12 Uur van Sebring was de laatste race met de Audi R18 TDI. Vanaf de volgende WK-race op 5 mei in het Belgische Spa-Francorchamps rijdt Audi met nieuwe auto’s, de Audi R18 e-tron quattro en de Audi R18 ultra.